Reklama
 
Blog | Maxim Kucer

Krátké zamyšlení se nad volbami

Střízlivý pohled na volby.

Je to tak, právě vyhrál Miloš Zeman. Co podstatného se ovšem změní? Je faktem, že na Hrad se dostane člověk, který především u mladé generace a velké většiny vysokoškolsky vzdělaných lidí nebudí právě sympatie. Je možné, že mnozí mu dali hlas jako demonstrativní nesouhlas s pravicovou vládou, jejíž byl Schwarzenberg součástí.

Ovšem podívejme se raději krátce na několik posledních týdnů a téměř hysterii, jakou přímá prezidentská volba způsobila. Dobře to lze ukázat na komentářích, které lidé zanechávali na Facebooku. Nejčastější slova spojovaná s Milošem Zemanem byla/jsou „emigrace“, „hulvát“, „Šlouf“ a podobně. Všimněte si, jak se však odklonil zájem veřejností a médií od Parlamentu ČR, kde probíhají skutečně podstatné procesy, které formují podobu naší země. Ano, prezident má také důležité pravomoce, ovšem ani zdaleka nevyvažují moc Parlamentu. Proč nikdo nechce emigrovat kvůli tomu, co se děje právě tam? 

Zdá se, že jakýmsi mávnutím kouzelného proutku se prohodil význam obou institucí a lidé považují prezidenta za nejdůležitějšího politického činitele. 

Reklama

V souvislosti s tímto se nabízí otázka evidentní silné moci mediální a politické manipulace, která dokázala zaměřit pozornost téměř celého národa k něčemu, co nemá na jeho podobu až tak zásadní vliv, jak se na první pohled zdá. Věnujme se raději problematice korupce ve státních zakázkách, nadstranickému politickému bratříčkování a tomu, koho volíme do orgánů, které utvářejí zákony naší země.